Da, ti to možeš!

Sadržaj
Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara - Da, ti to možeš!

Predhodna Slijedeća

POGLAVLJE 16

REKREACIJA (RAZONODA)

O ČEMU GOVORI OVO POGLAVLJE?

Rekreacija! Kakve slike ili ideje vam prolaze glavom kada slušate o tome? Piknik? Gledati ili baviti se sportom? Ići u kino subotom navečer? Što mislite o kampiranju, čitanju knjiga ili izlascima s prijateljima?

Rekreacija ima jedinstveno značenje za svaku osobu iz jednog jedinoga razloga. Vrsta rekreacije koju ste odabrali zapravo je odraz vaše osobnosti.

Svaki od nas ima neki osobit interes za nešto, hobi ili talent kojim se bavi tijekom slobodnoga vremena. Dokolica je neangažirano vrijeme kada ne trebate raditi nešto što morate... drugim riječima, slobodno vrijeme.

Vaše slobodne aktivnosti omogućavaju vam da pokažete sebe, oslobodite se napetosti, pokažete vještinu, susrećete se i boravite s drugim ljudima, a pomoći će vam održati ili poboljšati zdravlje. Tijekom slobodnih aktivnosti, moguće je susresti se s novim izazovima, čuti neke nove ideje, i napokon dobiti osjećaj mnogostruke izobraženosti, ponosa, uzbuđenja i relaksacije. Vaše slobodno vrijeme možete provesti sami, zajedno s obitelji ili prijateljima ili pak s osobama koje imaju slične interese. Kako ćete provesti slobodno vrijeme ovisi isključivo o vašem izboru. Nitko vas na silu ne može natjerati da se zabavljate. U ovom poglavlju dobit ćete neke informacije koje će vam možda pomoći u rješavanju nekih problema, pitanja ili ideja kako možete provesti slobodno vrijeme.

POČETAK

Dok ste u bolnici, postoji mogućnost da naučite nešto o novim slobodnim aktivnostima, aktivnostima u kojima možda trenutačno uživate ali su prilagođene vašem trenutačnom stanju te istražite vrijednost slobodnih aktivnosti u svojem životu.

Rekreacija i slobodne aktivnosti možda su zadnje stvari u vašim razmišljanjima tijekom boravka u bolnici. Međutim, kako budete napredovali u rehabilitaciji, možda ćete biti uključeni u neke programe razonode u bolnici ili zajedničkim treninzima (drugim riječima, izaći ćete iz bolnice, zabaviti se i raditi na usavršavanju vještina koje ste naučili!). Evo nekih stvari o kojima trebate duboko razmisliti u vezi s vašim slobodnim aktivnostima i vremenu.

Kad počnete raditi na slobodnim aktivnostima, ustanovit ćete da je vrlo teško upotrebljavati kolica i druge prilagodne naprave. U prvo vrijeme ova će vas promjena uplašiti, činiti se nemogućim, nezabavnim i izazivati puno boli u vratu.

Otkrivajući, međutim, putove kako učiniti nešto što ste činili i prije ozljede, može biti izazov i čak dosta zanimljivo. To dolazi do izražaja kada želite poduzeti nešto s obitelji ili prijateljima. Razmislite npr. o planinarenju.

Na prvi se pogled čini nemogućim penjati se duž planinskih staza. One su neravne, stepeničaste i pune korijenja i drva. Što mislite o planinarenju jašući na konju? Svrha ove napomene je da se uvijek pokuša naći moguća alternativa nekoj aktivnosti koja se inače obavlja na uobičajeni način. Jeste li ikada pokušali promijeniti pravila igre Monopoli tako da se igra skrati? Ista ideja može se primijeniti na vaše slobodno vrijeme i rekreaciju.

Sigurno ste čuli o različitim sportovima i rekreacijskim aktivnostima u kojima sudjeluju osobe u kolicima, npr. tenis ili košarka. Jedino pravilo koje je drukčije u ovim aktivnostima je broj udaraca loptom o pod prije nego se baci ili se dribla. To su male izmjene. Neke osobe se bave padobranstvom ali doskaču radije u vodu nego na zemlju. Skijanje na snijegu ili na vodi moguće je u sjedećem položaju s izmijenjenom opremom. Što je visina ozljede viša, to je potrebna veća izmjena opreme.

Vaša mašta i kreativnost kjuč su u otkrivanju mogućnosti koje vam odgovaraju. Nabrojite sve vaše prijatelje, članove obitelji, bilo koga tko vam može pomoći, i zatim intenzivno razmišljajte. Stara poslovica glasi: puno babica, kilavo dijete - ali, dva mozga sigurno znaju više od jednoga.

Razonoda je razonoda, bez obzira na to jeste li u kolicima ili niste. Vama još uvijek ostaju mogućnosti za intimnosti, veze i zabave koje ste imali i prije ozljede. Dobar primjer za to je ribolov u kojem osoba s paraplegijom treba malo ili nimalo preinaka, a osoba s kvadriplegijom nešto više preinaka. Naglasak je, međutim, na tome da obje osobe pecaju i uživaju kao i svaki drugi ribolovac.

Jedna mala opaska prije nego što krenemo dalje. Zapamtite, vaše prvo rekreacijsko putovanje unutar zajednice može sličiti i na jedno pustolovno putovanje. Trebate otići i pronaći što je sve moguće. Prije nego se "zakvačite" za nešto, imajte malo smisla za humor. Niti bicikl niste naučili voziti bez rezervnih kotača, ili bez pomoći nečije ruke i bez nekoliko nepriličnih početaka. Nove se vještine uče na isti način, samo što smo sada veći, nespretniji i zabrinutiji zbog onoga što će reći drugi ljudi. Budite strpljivi sa sobom i nemojte se predavati! Unatoč svemu zapamtite: svi imamo potrebu za igranjem.

RJEŠAVANJE TEŽIH PROBLEMA

STVARI KOJE MORAMO UČINITI DA BISMO MOGLI RADITI STVARI KOJE ŽELIMO UČINITI

Ovaj odsječak vodi korak po korak u stvarima koje se tiču vašega slobodnoga vremena i vašega života.

Kad se vratite kući, možda ćete biti izgubljeni, nećete znati kamo trebate poći i učiniti nešto. Ne znate što vam vaša zajednica može ponuditi. Ili, može vam biti dosadno nastavljati sa stvarima koje ste do sada činili i želite pokušati raditi nešto novo. Vaš je prvi zadatak istražiti što se na svijetu uopće može činiti. Jednom kad počnete tražiti, bit ćete i sami iznenađeni. Neka mjesta koja treba provjeriti u vezi s informacijama bliska su kao i vaš telefon. Evo naputaka koji vam mogu pomoći u početku:

 1. Pogledajte u telefonski imenik u tzv. žutim stranicama naslov Razonoda - rekreacija. Gradski rekreacijski centri obično su nabrojeni, a ako nisu, pogledajte bijele stranice. Nazovite ih i vidite što vam nude. Također mnogi odjeli za rekreaciju poslat će vam informacije o svojim programima.

 2. Ponovno zgrabite telefonsku knjigu. Možda postoji neki klub (sportski ili slično) u vašoj blizini. Mnogi klubovi posjeduju različite programe i aktivnosti s različitom cijenom.

 3. Provjerite postoji li kakva srednja škola u vašoj blizini. One obično imaju različite izvore i ideje o slobodnim aktivnostima. Postoje sekcije za fotografe, rad na različitim strojevima ili učenje stranih jezika. Ako u vašoj blizini postoji sveučilište, nazovite ih i raspitajte se postoje li tečajevi trajne edukacije za odrasle. Ti tečajevi mogu biti skriveni pod različitim nazivima a mogu vam poslužiti za zabavu, a ne za stjecanje bodova ili zvanja.

 4. Skoro svako mjesto ima crkvu, sinagogu, džamiju itd. Ako ste zainteresirani, nazovite ih i raspitajte se o različitim aktivnostima koje osim religijskoga sadržaja imaju i socijalni program. To je također jedan od načina da sretnete različite osobe.

 5. Jeste li ikada obratili pozornost na znakove i reklame uz cestu tijekom vožnje pri ulasku u grad? Postoje različiti klubovi i možda će neki biti zanimljivi i vama. Oni mogu biti izvor različite zabave i rada.

 6. Budite znatiželjni. Kupujte novine. To je jedan od vaših svakodnevnih izvora informacija o rekreaciji.

 7. Kad odlazite u dućan ili trgovački centar, zaustavljajte se povremeno i čitajte oglase i postere zalijepljene unaokolo po prozorima ili zidovima. Možete katkada otkriti neobične stvari koje se događaju ili kupiti dobre proizvode.

 8. Upalite radio ili TV i slušajte oglase i reklame koje se odnose na aktivnosti u gradu, kvartu, općini.

 9. Raspitajte se o lokalnoj knjižnici. Knjižnice katkada mogu imati detaljne informacije o mnogim stvarima. Jeste li znali da današnje knjižnice posjeduju CD, kasete, video-vrpce s filmovima koje možete posuditi? Naravno, tu su i knjige, časopisi, tjednici i uvijek ljubazni knjižničari. U nekim slučajevima postoje i različite izložbe, razni gosti s predavanjima kao i mnogi drugi programi. Ustanovite što vam se nudi.

 10. Vjerovali ili ne, ali postoje i neki programi koje financira vlada i obično postoji odjel za tisak koji publicira različite vrste tiskovina, npr. o rekreaciji, područjima koja su pristupačna osobama u kolicima i mogućnostima putovanja. Možda se takva publikacija može naći i u knjižnici.

 11. I na kraju, pokušajte se uvrstiti na popis osoba kojima se šalju publikacije (ne one bezvrijedne) iz trgovačke komore, različitih političkih stranaka, sveučilišta i kulturnih centara.

Sada ste uglavnom otkrili što trebate činiti. Sljedeći korak je da sve te informacije složite i označite pojedinačno gdje se aktivnosti nalaze, koliko koštaju, telefonski broj, adrese itd. Sve vam je to potrebno da možete planirati unaprijed. Zapamtite, ove vam informacije služe samo u početku. Nakon nekoga vremena znat ćete kamo trebate ići, što trebate činiti i kako to činiti.

Upotrebljavate li kolica ili neka druga pomagala, trebate naravno misliti i o nekim točkama koje nisu spomenute. Je li mjesto koje želite posjetiti pristupačno? Trebate li zvati unaprijed i napraviti neki posebni dogovor? Trebate li dogovoriti prijevoz? To je samo podsjetnik.

Imate li problema, pogledajte poglavlje Prilagodbe u kući ovoga priručnika, da možete ustanoviti kakve su vaše potrebe za pristupom.

IZVAN GRADSKIH GRANICA

Iako smo do sada bili koncentrirani na lokalne izvore razonode, postoji, dakako i cijeli svijet koji vas očekuje. Ako vam je hobi putovanje, postoje dobre informacije u odjeljku Putovanje.

Možda se želite priključiti nacionalnoj organizaciji u natjecanju hendikepiranih osoba u kolicima i proći specijalni trening ili doživjeti kako je to sudjelovati u pojedinim zabavnim igrama. Možda postoji nešto što biste rado činili, ali ne znate kako. Ima specijaliziranih organizacija koje vas mogu uputiti ili vam pomoći pri izboru.

I JOŠ NEŠTO U DODATKU

Želite li znati nešto više o nekim postojećim prilagođenim rekreacijskim rekvizitima? Evo o tome ukratko.

KUGLANJE

Postoji nekoliko načina prilagođenih rekvizita koji služe u kuglanju. Jedan je lagana aluminijska rampa za osobe s ograničenom jačinom ruku ili pokreta. Kugla se kotrlja niz rampu, koja omogućava lagano pokretanje i na taj način usmjerava kuglu kamo se želi.

Drugo je pomagalo rašljasti aluminijski "štap" kojim je moguće gurnuti kuglu niz stazu za kuglanje. Rašlje drže kuglu između.

Kugla s ručkama. To je kugla koja postoji u različitim težinama, a ručke joj se uvuku kad se kugla ispusti iz ruke. Ako imate problema s kuglom koja ima tri rupe, pokušajte s ovakvom kuglom!

Oni koji mogu stajati ali stoje nestabilno, možda će ustanoviti da je kuglačka prečka (rukohvat) ono što im odgovara. One su napravljene da slijepi kuglači pronađu stazu za kuglanje. Postavljene su duž cijele dužine staze i dovoljno je da se pridržite.

Kuglanje iz kolica? "Treća ruka", tzv. držač kugle, pričvrsti se za kolica i omogućava odlaganje kugle. Jednostavno se diže i spušta. Možda ćete ustanoviti da kočnice mogu poslužiti tijekom kuglanja. One pomažu u sprječavanju pomicanja kolica tijekom pristupa.

KARTANJE

Držači za karte pogodni su ako imate ograničeno hvatanje ili funkciju ruku. Postoje mnogobrojni oblici. Neke možete napraviti i sami u kućnoj radinosti. Kupite četkicu za pranje ruku! Karte možete stavljati između dlaka (čekinja, bodljika) na četkici, a ruka služi kao dobra podloga.

Magnetske karte su također mogući izbor i obično se mogu nabaviti u trgovinama s različitim igrama. Izbor takvih karata je odličan. Možete kartati i izvan kuće po vjetrovitom vremenu jer s kartama dolazi i odgovarajuća magnetska podloga. Ako imate problema s hvatanjem ili vam je hvatanje ograničeno, kupite čičak vrpcu dovoljno dugačku da omota šaku. Zalijepite na čičak mali magnet koji se rabi u kuhinji. Kad je čičak sa zalijepljenim magnetom pričvršćen za vašu ruku, vrlo ćete jednostavno podići odgovarjuću kartu sa stola.

Jeste li razmišljali o problemu miješanja karata? Postoji tzv. mješač karata na baterijski pogon. Na tržištu postoje i karte s velikim otiskom, kao i velike karte.

ČITANJE

Ako imate ograničene kretnje i otežano držanje knjige ili poteškoća s okretanjem stranica, ne odustajte od čitanja. Postoje električne naprave ili naprave koje uz pomoć usta okreću stranice knjige. Napravljeni su različiti oblici držača za knjige. Ako ležite u krevetu dulje vrijeme, u pomoć vam može priskočiti povećalo. Postoje i držači za knjige iznad glave. Na kraju, postoje i kasete na kojima su snimljene knjige i mogu se naći u lokalnim bibliotekama, ponekad čak i s odgovarajućim kasetofonom.

BILJAR

Spremni ste odigrati partiju biljara? Danas već postoji posebna oprema koja će vam to omogućiti. Jedna je mogućnost biljarski štap s oprugom - spustite jednu stranu štapa, naciljajte kuglu i otpustite oprugu! Druga jednostavna prilagodba je da se na štap pričvrsti mali kotačić koji pomaže u izvođenju kompliciranih udaraca.

UMJETNOST I DRUGE KREATIVNE AKTIVNOSTI

Ako se bavite fotografijom, učinit će vam se da je tronožni stalak previsok za vas. Postoji stalak koji se pričvrsti na kolica i namješta u onaj položaj koji je vama pogodan.

Je li umjetnost ono u čemu uživate? Prilagođeni kistovi i tehnike su danas poznati. Ako volite slikati ili crtati, a imate ograničenu funkciju ruku, postoje dodaci (držači) za usta koji drže kist, olovku itd. i mogu se napraviti dok ste još u bolnici.

RAZONODA VISOKOGA RIZIKA

U razonode visokoga rizika uključena je većina sportova, kao što je npr. skijanje na snijegu ili vodi, jedrenje, let jedrilicom, ralay vožnja terenskim vozilima na teškim terenima, rafting (splavarenje na brzim vodama), planinarenje i izleti.

Oprema za snijeg i skijanje na vodi može se naći na tržištu. Skije su slične onima konvencionalnima u dizajnu, osim što su spojene i na taj način omogućavaju da donji dio tijela ostane topao i sprječava ozljede donjega dijela tijela.

Na tržištu postoje i jedrilice kojima se može upravljati samo uz pomoć ruku. Vi sjedite naprijed i uz pomoć prstiju možete upravljati brodom. Ako već posjedujete jedrilicu, preinaka je jednostavna.

Neki od automobila za terensku vožnju ne zahtijevaju posebnu prilagodbu. Na njima već postoji zaštitni okvir od cijevi. Potrebno vam je nešto za ulazak i izlazak iz takve vrste vozila.

Ako volite lov i ribolov, postoji nov prilagođen pribor. Postoji električna špula za ribolov s obale ili s broda. Postoji i remenje koje se pričvrsti za tijelo, a pomaže držanju ribičkoga štapa. Ako vam je lov interesantniji, što mislite o tzv. škripcu koji pridržava pištolj ili pušku?

Predhodna Slijedeća

Copyright © Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara (Croatian Association of Paraplegics and Quadriplegics)
Updated July 2002. Comments and suggestions to: hupt99@yahoo.com